4gamers.be

Table Top Tanks

Door GuerrillaDawg, 20-07-2012 12:00

Ten strijde in Table Top Tanks
 

Augmented Reality games, oftewel AR-games, zijn een leuk concept. In tegenstelling tot de klassiekere games is er namelijk geen limiet qua ruimte of tijd. De grens tussen virtuele wereld en de fysieke realiteit wordt dus flinterdun, waardoor je huiskamer of tuin al snel materiaal wordt voor een heuse game-wereld, of dat is toch tenminste de theorie achter de technologie. Jammer genoeg is het aantal games dat deze technologie goed benut op één hand te tellen en zelfs dat is al optimistisch. Table Top Tanks probeert het alvast door een veldslag na te bootsen in je woonkamer.

Op vlak van prijs weet het relatief kleine Table Top Tanks alvast te verrassen. Voor slechts anderhalve euro kan  je namelijk al virtueel legertje spelen in je slaapkamer, bureau of badkamer. Ook trophy-jagers worden niet vergeten, aangezien er ook nog eens een stapel trofeeën wordt bijgeleverd. Met andere woorden: veel waarde voor je geld, althans toch op het eerste zicht. Wanneer je echter enkele minuten bezig bent met de game, wordt het toch al snel duidelijk dat de game enkele problemen verschuilt, met de AR-technologie als grootste voorbeeld.

Dat gezegd zijnde, het concept van Table Top Tanks is simpel. Je legt enkele AR-kaartjes neer op een locatie naar keuze en de game doet de rest. De game tovert je locatie namelijk om tot een slagveld, volledig gevuld met vijandelijke tanken, obstakels en zelfs power-ups. Zelf zit je aan het stuur van een tank die verscheidene missies moet uitvoeren, zoals het verzamelen van vlaggen en de klassieker: vijanden verwoesten. Het besturen zelf werkt via de schouderknoppen en dual analog sticks, iets wat vrij goed lijkt te werken. Verder legt de game zijn regels ook goed uit aan de hand van een reeks simpele solo challenges die niet echt moeilijk zijn te noemen.

Naarmate je verder geraakt, worden de missies natuurlijk ook moeilijker en zelf ietsje complexer, maar toch begint het schoentje hier te wringen. Er zit namelijk geen verhaal of dergelijke in, wat eigenlijk niet zo gek is voor een game van dit formaat, waardoor het snel saai begint te worden. Dat er amper of geen variatie zit in de missies helpt ook niet echt. Ergens wel begrijpelijk voor de prijs, en verder heb je ook wel enkele trophies om je bezig te houden, maar echt lang zal Table Top Tanks je dus wellicht niet kunnen bezighouden. Verder kan je ook enkel en alleen met vrienden spelen door de ad-hoc mode, iets dat je dus enkel kan gebruiken indien er nog iemand in je directe omgeving beschikt over zowel de PS Vita als de game. Voor echte trofee-jagers die in de jungle wonen vormt dit nog een groter probleem, aangezien er een trophy is die de ad-hoc mode verplicht maakt. 

De game beschikt wel over een lichtpuntje dat bovenstaande zaken wellicht toch kan tegenspreken. Zo heb je namelijk een Solo Creator mode waar je, na het kiezen van het type gameplay, je eigen unieke map kan fabriceren. Het leuke hieraan is dat je zaken zoals gsm's, pennen, review-discs of ander bureau-gespuis kan veranderen in obstakels. Natuurlijk zijn er ook nog andere zaken die je kan veranderen in virtuele obstakels, maar dat laten we over aan de minder kuise leden van 4Gamers.

Dat is natuurlijk niet alles, want zoals eerder al gezegd zijn er dus ook enkele problemen met de basis, oftewel de AR-implementie. Zoals de meeste AR-games krijg je namelijk opnieuw te maken met zaken als belichting, afstand en errors. De plek waar jouw slagveld zal zijn, moet immers altijd goed belicht zijn en je moet ook voldoen aan een bepaalde afstand tussen handheld en locatie. Klinkt niet zo moeilijk, maar mensen die al enkele AR-games hebben gespeeld weten dat de problemen niet alleen gebeuren bij het opstarten. Zo gebeurt het wel eens dat de belichting of de afstand ineens problemen ondervindt tijdens het spelen, wat de immersie natuurlijk meteen verbreekt. Andere zaken, zoals het bewegen van de Vita tijdens het spelen, resulteren dan soms weer in het verdwijnen van het slagveld, wat de ervaring natuurlijk niet echt ten goede komt. Toegegeven, als het merendeel van bovenstaande problemen niet voorkomt, dan werkt alles ook wel goed, maar onze ervaring vertelt ons dat één van bovenstaande problemen sowieso je pad zal kruisen tijdens het spelen van Table Top Tanks.

Tenslotte moet je geen grafische hoogstand verwachten van Table Top Tanks, want het blijft uiteindelijk een goedkope game die zich voor de volle honderd procent probeert te focussen op de AR-technologie. Op vlak van graphics en audio moet je dus niet meteen iets speciaals verwachten. Desondanks blijft het natuurlijk leuk om een virtuele oorlog te aanschouwen op je bureau of andere locatie naar keuze. Het is dan ook wanneer alles echt werkt, dat je merkt dat er potentieel zit in Augmented Reality. Of we echter ooit een volwaardige AAA titel zullen krijgen, dat weet niemand. Table Top Tanks heeft alvast een goede basis, nu nog de afwerking perfectioneren.

Conclusie

Table Top Tanks heeft een leuke manier gevonden om de AR-technologie te benutten in oorlogsomstandigheden. Jammer genoeg is die oorlog wellicht van korte duur, aangezien de meeste mensen vroegtijdig zullen stoppen na het behalen van elke trophy. Verder is er af en toe ook wel reden om te klagen dankzij de AR-technologie die niet altijd even goed werkt en het gemis van een online multiplayer mode. Voor anderhalve euro kan je natuurlijk moeilijk klagen, of toch?

Positief

  • Prijs
  • Solo Creator mode
  • Leuk als tussendoortje...
Score
63/100

Negatief

  • Enkel ad-hoc multiplayer
  • AR-technologie wispelturig
  • ...maar in z'n geheel wel kort
Grafisch
65%
Geluid
65%
Fun
60%
Gameplay
60%

Table Top Tanks

  • Release: TBA
  • Ontwikkelaar:
  • Uitgever:

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.