4gamers.be

When Vikings Attack

Door rafbanaan, 20-11-2012 00:00

Invasie in When Vikings Attack

 

Sinds de release van de PlayStation Vita kregen we reeds enkele cross-buy titels, waaronder Motorstorm RC. Voor een klein bedrag krijg je dan zowel de PS3- als PS Vita-versie. Ontwikkelaar Clever Beans biedt haar When Vikings Attack ook aan via dit model, al is het natuurlijk de vraag of het spel zijn prijskaartje waard is.

We bevinden ons in Groot-Brittannië en dit in het jaar 1970. De plaatselijke bevolking krijgt te maken met een aanval van de Noorse Vikingen. Onze Noorse vrienden zijn namelijk enkele jaren te laat met hun aanval en de plaatselijke bevolking doet er alles aan om ze te weerhouden. Je zal verschillende plezierige levels moeten voltooien die bestaan uit verschillende stadia. Om de Vikingen te verslagen, slaan de dorpelingen de handen in elkaar om zo een sterke groep te vormen. De Vikingen doen dit natuurlijk ook en de enige manier om hen uit te roeien, is door met de voorwerpen vanuit de spelwereld te gooien. Je zal beroep moeten doen op wagens, banken, stoelen en zo wat alles wat los staat om deze naar de indringers te smijten. De groep Vikingen zal zo geleidelijk aan uitdunnen en zal je niet veel later toelaten om een volgende stadium van het spel te betreden. Tijdens de verschillende stadia krijgen de Vikingen geregeld versterking, maar je kan zelf ook beroep doen op versterking, al zal je deze eerst met de groep moeten oppikken.

Verschillende dorpelingen bezitten unieke eigenschappen die je groep naar een hoger niveau tillen. Zo bezitten sommigen de kracht om de groep sneller te doen lopen of laten andere dan weer toe om zwaardere objecten op te pikken met een kleinere groep. Doorheen je tocht zal je ook raketten terugvinden. In totaal heb je drie raketten die elk hun eigen functie hebben. Zo zal de eerste raket ontploffen bij impact, de tweede eerst terugkaatsen tegen een oppverlakte om dan enkele Vikingen in de lucht te duwen en als laatste krijg je nog een raket die een bepaalde kleur bezit. Indien je deze raket op een groep Vikingen loslaat, zal een bepaald deel van de Vikingen naar jouw groep overlopen. Om de objecten in de spelwereld nog wat van extra kracht te voorzien bij het gooien, kan je deze ronddraaien. Wanneer je dan het object gooit naar een groep zal deze met een effectje extra slachtoffers maken.

In When Vikings Attack kan je de singleplayer alleen spelen door een private groep te creëren, waardoor het meteen een atypische 'single'player is. Alleen is maar alleen en de ontwikkelaar voorziet de mogelijkheid om alles met meerdere spelers te kunnen aanpakken. Zo kan je in de singleplayer een publieke groep aanmaken, zodat andere spelers je sessie kunnen binnentreden. Je kan dan met maximaal drie andere spelers aan de slag om zo de Vikingen terug te dringen. Spijtig genoeg zorgt de hulp van andere spelers ervoor dat je doorheen de verschillende levels vliegt. We hadden graag gezien dat de ontwikkelaar wat meer uitdaging had afgeleverd voor meerdere spelers. Wat ook stoort, is dat de camera niet perfect gepositioneerd staat, indien je met meerdere spelers speelt. De camera staat perfect als je alleen speelt en geeft een ruim gevoel, maar wanneer je met 3 andere spelers in het gebied vecht tegen verschillende Vikinggroepen wordt het snel een boeltje waar je geen overzicht in krijgt. De camera staat hier wat te dicht, waardoor je voornamelijk je eigen groep zit te zoeken tussen de verschillende andere groepen. De ontwikkelaar had hier beter de gebieden wat groter gemaakt of de camera wat naar achter geduwd.

When Vikings Attack ziet er op de PlayStation 3 mooi afgewerkt uit. De beelden worden in een cartooneske, zeer scherpe stijl op het scherm gebracht. Op de PlayStation Vita mogen we ook niet klagen. Je merkt natuurlijk een verschil ten opzichte van de PlayStation 3-versie, maar dit is omdat de PS Vita niet over dezelfde kracht bezit. Over het geluid valt er niet veel te vertellen buiten dat de titel door een leuke soundtrack wordt ondersteund. Wat we wel missen bij de PS Vita-versie is het gebruik van de touch-mogelijkheden. Je kan de titel enkel beheersen met de knopjes in plaats van bepaalde touch-mogelijkheden. Zo moeten we op 'Start' drukken in plaats van op het scherm te tikken of moeten we met de pijltjes opzijgaan om een level te selecteren in plaats van opzij te swipen.

When Vikings Attack bezit naast een singleplayer die je met meerder spelers online kan spelen ook een multiplayer. Daarin krijgen we keuze uit 3 verschillende modes, namelijk Gold Rush, Vikings vs. Vigilantes en Last Man Standing. In Gold Rush neem je het op tegen een andere persoon en moet je verschillende rondes winnen om zo medailles te halen. Wie als eerste de verschillende medailles weet te bemachtigen, wint. Last Man Standing is hetgene wat je kan verwachten van de naam. Diegene die als laatste overblijft tegen over de andere spelers, wint. Als laatste hebben we nog Vikings vs. Vigilantes. In deze mode vechten twee spelers tegen elkaar waarbij de ene aan de slag gaat met de Vikingen en de andere met de Vigilantes. Winnen doe je door in de verschillende rondes de tegenstander uit te schakelen.

Conclusie

When Vikings Attack is een aanrader voor gamers die in bezit zijn van een PS3 en PS Vita. De cross-buy, crossplay en de mogelijkheid om je save-file te delen tussen beiden platformen zorgt voor een mooie meerwaarde. Indien de camera en het gebrek aan touch-mogelijkheden bij de PS Vita-versie je niet storen, dan raden we je aan om deze titel zeker eens uit te proberen. When Vikings Attack kost slechts €9,99 voor beide versies en kan je voor dat prijsje niet laten liggen.

Positief

  • Dolle pret
  • Grafisch
  • Multiplayer
Score
74/100

Negatief

  • Camera
  • Drukte bij 4 spelers
  • Geen touch bij PS Vita
Grafisch
76%
Geluid
71%
Fun
75%
Gameplay
73%

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven op dit artikel.

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.