4gamers.be

The Jak And Daxter Trilogy (PS Vita)

Door valies, 21-07-2013 00:06

Drie games, twee helden en één avontuur in The Jak & Daxter Trilogy


Met The Jak and Daxter Trilogy brengt grootmacht Naughty Dog de eerste drie games van het hoofdverhaal van Jak and Daxter in zakformaat naar de PlayStation Vita. In februari vorig jaar kwam de collectie reeds uit op PlayStation 3, maar nu is Sony’s handheld aan de beurt. Oorspronkelijk kwamen de games uit op PlayStation 2 en kregen ze mooie reviewscores mee, maar laten we eens kijken of de games de tand des tijds hebben doorstaan.

Jak en Daxter werden gesponnen uit de fantasie van Andy Gavin en Jason Rubin, toen er nog aan Crash Team Racing werd gewerkt. De twee gloednieuwe helden namen niet snel na hun introductie het toneel over van Crash Bandicoot en zijn vrienden. Het hoofddoel van Naughty Dog was een grote open wereld creëren, in contrast met de Crash Bandicoot-wereld, en een verhaallijn brengen met meer diepgang. Daar waren ze alvast in geslaagd.

De eerste en derde game zijn erg kleurrijk, de tweede is grimmig. De eerste game is erg aimabel omwille van de kleurrijke open wereld met ludieke personages. De tweede game toont een volwassen kant van Jak die stoere praat uit en niet met zich laat sollen. Leuk hier is dat je snel even een voertuig kan ‘lenen’ van een voorbijganger wanneer je het wandelen beu bent. In de derde game krijg je nog meer vormen van vervoer voor de kiezen en heb je al sneller een groter arsenaal aan wapens en gaven. Qua verhaal zitten de drie games ook sterk in elkaar, al kan je gerust het verhaal naast je leggen en gewoon genieten van de game op zich. De trilogy is in dat opzicht dan ook een game die je makkelijk even op kan pikken en terug kan leggen. Ideaal voor een treinrit of busrit.

De drie games zijn erg gelijkaardig qua gameplay en wisselen van game gaat dan ook vlotjes. Jak and Daxter: The Precursor Legacy heeft echter wel last van framedrops en lag en dat kan irriteren. Gelukkig is het niet in die mate dat het onspeelbaar wordt, maar het is natuurlijk wel een spijtige zaak. Het menu van de drie games kan je controleren met het touchscreen aan de voorzijde of via de knoppen. In de games zelf is het touchscreen relatief weinig bruikbaar en zal je je voornamelijk behelpen met de knoppen. Als je de touchscreen kan gebruiken, dan lijkt het over het algemeen wel makkelijker te zijn voor het succesvol beëindigen van die bepaalde missie.

De touchpad aan de achterzijde van de PS Vita heeft de functies overgenomen van de L2 en R2-knoppen aangezien de handheld in tegenstelling tot de PS2-controller geen dubbele schouderknoppen heeft. Dit voelt echter niet handig aan en is soms ronduit irritant. Raak je het touchpad links aan, krijg je de HUD te zien. Raak je het rechts aan, dan activeert de camera waarbij je een first person-perspectief krijgt. Je kan dan rondkijken, maar niet rondlopen. Niet alleen is het een functie die vrijwel geen meerwaarde heeft, het lastige is dat je af en toe wel eens per ongeluk op het touchpad komt tijdens het gamen. Zit je dan midden in een geweldige sprong of in een gevecht, dan heb je natuurlijk brute pech, want dan komt Jak tot stilstand en kan je niks doen behalve rondkijken en zo snel mogelijk terug op het touchpad duwen om van dat camerastandpunt af te zijn. De responstijd is dan soms nogal aan de trage kant en dat is dan meestal de spreekwoordelijke druppel.

Inhoudelijk hebben de games zeker nog voldoende in hun mars om ons verwende gamers bezig te houden. Er zit meer dan voldoende variatie in de missies, vijanden, vervoer en werelden en elke game op zich heeft ook nog een iets ander gevoel of is gehuld in een andere sfeer, waardoor je dus zeker geen drie identieke games op je bord krijgt. De drie titels zitten in een HD-jasje. Ze zien er effectief opgesmukt uit, al zie je hier en daar natuurlijk wel de achtergrond die minder goed afgewerkt is of andere details die ontbreken. Misschien had het er allemaal wel nog iets beter kunnen uitzien, maar het drukt zeker de pret niet. Het stemmenwerk is uiteraard gebleven en is nog steeds geloofwaardig. Ook de muziek en algemeen geluid vormen nog steeds een mooi geheel met al de rest.

Conclusie

The Jak and Daxter Trilogy brengt je uren aan gameplezier en zal je regelmatig een lege PlayStation Vita-batterij bezorgen of je tenminste laten spurten naar de lader. Als je van platformers houdt en graag wat variatie in handen hebt, dan is deze collectie eentje om aan te raden, al zal je er wel enkele minpunten bij moeten nemen.

Positief

 • Verhaal
 • Variatie
 • Snel op te pikken
 • Veel uren spelplezier
Score
70/100

Negatief

 • Framedrops en lag
 • Touchpadintegratie
 • Grafisch kon het iets beter
Grafisch
65%
Geluid
75%
Fun
75%
Gameplay
65%

Reacties

 • elazzja

  En het is cross-buy als je via de PSN store koopt. Dan kun je lekker makker verder spelen.

  • Geplaatst op 2013-07-21 om 03:06
 • Rozaantjie

  Vaak vind ik dat de Vita oneerlijk gereviewt wordt. Er wordt vaak niet naar gameplay gekeken en of deze geschikt is voor een handheld en grafisch wordt er door veel reviewers onbehoorlijk veel verwacht (ik kijk naar jullie IGN).
  Maar met deze game vind ik dat de reviews nog erg mild zijn. Tuurlijk de kern van de game is goed, maar dat was hij al...maar waarom zou ik deze game op m'n Vita willen hebben? Ik kan me geen enkele reden bedenken. In alles voelt deze game als een slappe port van de PS3 versie met erg veel technische probleempjes. Een beetje pop up kan ik mee leven, maar de Vita is krachtig genoeg om de framerate steady te houden. Deze game vraagt ansoluut niet het uiterste van de PSV en daarom was ik erg teleurgesteld. Normaal vind ik een vergelijking tussen ps3 en PSV graphics mank gaan, natuurlijk pers je uit een ps3 op dit moment meer... Maar deze game is op grafisch vlak sowieso geen hoogvlieger, de Vita moet dit makkelijk kunnen dragen.
  Kortom: er zijn Vita games die onterecht werden afgestraft door directe vergelijkingen met hun home console counterparts, maar bij deze game is die vergelijking niet oneerlijk. Als deze game vanaf de basis was gemaakt voor de Vita, ben ik er van overtuigd dat we een kwaliteit game hadden gehad. Bewaar je geld liever voor een titel die de Vita waardig is en wacht totdat deze game over 4 maanden gratis te downloaden is bij je Plus abonnement. Dit is een echte gemiste kans Sony, dit zijn het soort games die bij uitstek geschikt zijn de noodlijdende console uit het slop te trekken.

  • Geplaatst op 2013-07-21 om 06:23
 • valies Rozaantjie

  Ik heb de PS3-versie nog niet gespeeld, maar ik hoor ook her en der dat het beter is dan de PS Vita-versie en dat zou inderdaad niet mogen met deze games. De kwaliteit had inderdaad beter kunnen zijn qua framerate en lag. Maar het neemt niet weg dat het nog altijd leuke games zijn. De enige reden waarom ik de game op PS Vita zou willen aanraden is om de games in zakformaat te hebben uiteraard :) Als het voor thuis is, kan je evengoed en wellicht beter de PS3-versie spelen.

  • Geplaatst op 2013-07-21 om 12:23
 • Phazon

  Vita-versie is inderdaad enorm matig en ondermaats wanneer je het met ps3-versie vergelijkt. Koop gewoon die laatste en speel het daar op. ^^ (ook al is er cross buy)

  • Geplaatst op 2013-07-21 om 12:28

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.