4gamers.be

Dead Nation

Door Ge0force, 26-04-2014 00:03

Kleinere zombies in Dead Nation

[gespeeld op PS Vita]


Housemarque leverde de voorbije jaren reeds een aantal prima games af, waaronder Resogun, Super Stardust HD, Outland en Dead Nation. Laatstgenoemde game dateert uit 2010 en werd onlangs opnieuw uitgebracht in hoge resolutie voor de PS4. Gelukkig werd er ook gedacht aan de bezitters van een Vita, want afgelopen week is Dead Nation hier ook op verschenen. Wij gingen na of zombies afknallen evenveel voldoening geeft op het kleine scherm van een handheld.

Dead Nation is een typische twin-stick shooter, waarbij je met de linkerstick je personage bestuurt en met de rechterstick de richting bepaalt waarin je schiet. Op die manier moet je proberen om horden zombies af te knallen, die langs alle kanten op je afgestormd komen. Hiervoor beschik je over een arsenaal aan wapens, waaronder een shotgun, vlammenwerper, machinegeweer en granaten. Tijdens de missies kan je geld verdienen door zombies te doden of door collectables te vinden. Dit kan je gebruiken om munitie aan te vullen of om je wapens te upgraden. Verder is het een kwestie van je multiplier zo hoog mogelijk te houden, zodat je een topscore kan neerzetten om te delen met je vrienden.

Toegegeven, het klinkt allemaal nogal klassiek. Toch werd Dead Nation door de meeste gamers goed ontvangen, dankzij de uitstekende sfeer, de geslaagde co-op en de schitterende graphics. Dit laatste hebben ze op de Vita weliswaar wat moeten minderen om het spel vlot speelbaar te houden, maar het resultaat ziet er zeker niet slecht uit. De textures zijn nog voldoende scherp, het lichteffect van je zaklamp komt prima uit de verf op het oled-scherm en er zijn nog steeds massa’s zombies tegelijk op het scherm. De framerate ligt op sommige momenten wat lager dan op console, maar het wordt nooit echt dramatisch.

Helaas heeft het spelen op het kleine schermpje van de Vita toch een paar nadelen. In de eerste plaats worden de zombies nu wel heel erg klein weergegeven, waardoor het moeilijk wordt om de verschillende types van zombies te onderscheiden. Dit kan bij momenten nogal frustrerend zijn, omdat je sterkere zombies zoals de Runners als eerste zou moeten afknallen omdat die veel meer schade kunnen aanrichten. Een ander probleem is dat het spel nogal donker is. Daar is natuurlijk niks mis mee, maar in combinatie met het spiegelende scherm van de Vita vonden wij het spel soms amper speelbaar in daglicht. 

Dead Nation is dus vooral een game om ‘s avonds in een donkere gamer te spelen, bij voorkeur met een goede koptelefoon. Het geluid en de muziek zijn immers zeer goed gedaan en vormen een enorme meerwaarde voor de sfeer van het spel. Ondanks eerder genoemde minpunten blijft het dus een leuke game om te spelen op de Vita. De snelheid van de zombies lijkt lichtjes aangepast aan de minder gevoelige analoge sticks, zodat de moeilijkheidsgraad min of meer behouden blijft. Voor wie graag co-op speelt, is er bovendien goed nieuws, want je kan zowel ad-hoc als online met iemand anders samen spelen. Last but not least: wie de PS3-versie van deze game reeds bezit, kan de Vita-versie gratis downloaden.

Conclusie

Dead Nation is en blijft een prima game, ook op de Vita. Het gebrek aan originaliteit wordt ruimschoots gecompenseerd door de knappe graphics en de meer dan degelijke uitwerking. Het kleine scherm van de Vita in combinatie met de donkere omgevingen, zorgen er echter voor dat je niet altijd goed kan zien wat er in de spelwereld gebeurt. Wie ook een PS3 of PS4 heeft, speelt Dead Nation dan ook beter op console.

Positief

  • Véél zombies
  • Ad-hoc en online co-op
  • Intense sfeer
Score
74/100

Negatief

  • Weinig origineel
  • Details moeilijk zichtbaar
Grafisch
82%
Geluid
89%
Fun
74%
Gameplay
70%

Reacties

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2020 door 4Entertainment bvba.