4gamers.be

Lemmings Touch

Door Ge0force, 21-06-2014 00:02

Lemmings Touch


Lemmings verscheen oorspronkelijk in 1991 voor de Amiga en werd de jaren erna naar verschillende platforms geport. Op de consoles kwam deze game echter nooit volledig tot zijn recht, omdat de controllerbesturing te log was in vergelijking met de snelle acties die je met een muis kan uitvoeren. Daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen, want Lemmings Touch is volledig ontworpen voor het touchscreen van de Vita. Hoog tijd dus voor een dosis nostalgie in een modern jasje.

Voor de jongere lezers die nog nooit van Lemmings hebben gehoord zullen we het spelconcept eerst eens kort uitleggen. Lemmings zijn kleine wezentjes die steeds hersenloos voor zich uit lopen, tenzij jij hen een bepaalde actie laat uitvoeren. Door hen te laten klimmen, graven en blokkeren moet je voorkomen dat ze letterlijk hun dood tegemoet lopen door in een afgrond of vlammenzee te vallen. Daarbij zijn niet alleen ze reflexen van groot belang, maar ook je strategisch inzicht, want de meeste levels zijn als behoorlijk pittige puzzels opgebouwd.

Levels zijn er alvast genoeg aanwezig in Lemmings Touch. Na een zeer degelijke tutorial kan je je uitleven in maar liefst honderd levels, ontworpen in een vijftal grafische thema’s en verdeeld in vier verschillende moeilijkheidsgraden. Elk level biedt een unieke combinatie van puzzels aan, waarvan er een aantal je hersencellen flink zullen doen kraken. Wens je nog wat meer uitdaging, dan kan je proberen om in elk level drie sterren te verzamelen. Dit doe je door het level te voltooien binnen een beperkte tijd en daarbij het hoogst mogelijke aantal Lemmings te redden. Ten slotte zijn er ook een hele reeks uitdagingen beschikbaar, waarbij je munten kan verdienen als je ze behaalt. Met die munten kan je nieuwe outfits en kleuren voor je Lemmings kopen, die je vervolgens in het spel kan gebruiken.

Lemmings Touch screenshot

Qua inhoud is Lemmings Touch dus dik in orde, maar belangrijker is de besturing. Het zijn immers vooral de reflexen die er in het verleden voor zorgden dat Lemmings niet vlot speelbaar was op console. Je moet niet alleen razendsnel individuele Lemmings kunnen selecteren, maar je moet ook nog stipt op tijd bepaalde acties aan hen toekennen. Helaas blijkt dat met het kleine touchscreen van de Vita niet altijd even vlot te verlopen. Zodra de levels moeilijker worden en er tientallen Lemmings gelijk op je scherm lopen, gebeurt het net iets te vaak dat de verkeerde Lemming geselecteerd wordt.

Ook het uitvoeren van acties verloopt stroef. In plaats van vaste iconen te gebruiken, hebben de makers er voor gekozen om een pop-up venstertje te laten verschijnen nadat je een Lemming hebt geselecteerd. Je verliest niet alleen tijd doordat dit venstertje telkens op een andere plaats verschijnt, maar de icoontjes daarvan zijn ook nog eens te klein waardoor een actie regelmatig niet wordt uitgevoerd. Laat je bijvoorbeeld een Lemming graven door een pilaar met daarna een afgrond, dan moet je exact op het moment dat de Lemming door die pilaar heen is een trap laten bouwen. Als de besturing het op zo’n moment laat afweten, dan tuimelt je Lemming de diepte in en mag je het level volledig opnieuw beginnen.

Lemmings Touch screenshot

In de gemakkelijke levels valt het allemaal nog wel mee, maar zodra de moeilijkheidsgraad stijgt, gaat ook de frustratie de hoogte in. Misschien dat zulke touchbesturing wel kan werken op een tablet, maar het scherm van de Vita is er gewoonweg te klein voor. De makers hebben dit proberen te compenseren door je met een knijpbeweging te laten in- en uitzoomen, maar daarmee verlies je nog meer kostbare tijd. Jammer, want grafisch ziet Lemmings Touch er best wel oké uit. De levels zitten vol detail en de felle kleuren zien er prachtig uit op het oled-schermpje van de Vita. Ook hebben de makers de Lemmings weer van heel wat grappige geluiden voorzien als ze hun dood tegemoet vallen, maar door de onnauwkeurige besturing gebeurt dat helaas veel vaker dan je zou willen.

Conclusie

Lemmings Touch maakt aanvankelijk een goede indruk, dankzij de leuke graphics en een enorme dosis aan knap bedachte levels. Jammer genoeg zorgt de onnauwkeurige touchscreen besturing er voor dat het spel vanaf de moeilijkere levels enorm frustrerend wordt. De Lemmings laten doen wat en wanneer je wil is vaak een grotere uitdaging dan het oplossen van de vele puzzels die de makers bedacht hebben. Het blijft dus wachten op een Lemmings game die vlot speelbaar is zonder muis.

Positief

 • Veel levels
 • Kleurrijke graphics
 • Aanpassen Lemmings
Score
63/100

Negatief

 • Onnauwkeurige touch-besturing
 • Bijgevolg enorm frustrerend
Grafisch
79%
Geluid
75%
Fun
40%
Gameplay
59%

Reacties

 • skywarior

  Jammer van de touch besturing.
  Lemmings games zijn over het algemeen altijd wel leuk dus. ^^

  • Geplaatst op 2014-06-21 om 01:27
 • S3RiOuS

  Hoe kan dit nu???

  Wil iemand mij eens vertellen hoe het mogelijk is dat als je een game ontwikkeld op een touch platform, en je het zelf toch wel eens 1 keertje test voor je het uitbrengt, dat je zelf niet merkt dat de touch besturing niet klopt??? Komaan dit gaat mijn verstand te boven

  • Geplaatst op 2014-06-21 om 20:29
 • Ge0force S3RiOuS

  Lemmings is oorspronkelijk ontwikkeld door Psychnosis, dat in 1993 door Sony is overgekocht. Het spreekt voor zich dat Sony die IP vervolgens inzet voor hun eigen platforms, want Lemmings is nog steeds populair bij de oudere gamers. In het verleden was Sony daarbij beperkt tot controller besturing, wat langs geen kanten werkte. In vergelijking daarmee werkt de touch besturing een heel stuk vlotter.

  Maar... zoals ik in mijn review schreef werkt het in de moeilijkere levels gewoon niet vlot genoeg. Het is enorm frustrerend als je weet hoe je een level moet oplossen, maar dat het gewoon niet lukt omdat de besturing niet meewerkt. Je kan niet saven tijdens een level, dus bij elk foutje mag je opnieuw beginnen omdat je dan geen drie sterren meer kan halen.

  Ik zag op PSNprofiles dat er tot nu toe al 7 mensen in geslaagd zijn om platinum te halen, dus het is zeker mogelijk om de levels uit te spelen met die touch besturing. Maar of die 7 gamers daar zo van genoten hebben betwijfel ik sterk...

  • Geplaatst op 2014-06-22 om 12:00

Reageren

Alvorens je een reactie kan plaatsen, moet je eerst even inloggen of registreren. Heb je al een 4Gamers- of 4Tech-account? Log dan gewoon in, want beide sites gebruiken dezelfde account. Makkelijk toch?

Ik heb nog geen account

Registreren kan in minder dan 3 minuten! Klik hier om je te registreren.

Inloggen of registreren met een sociaal netwerk? Dat kan ook!

Inloggen met Steam

De inhoud van deze website is gelicentieerd onder een 'Attribution - Noncommercial - No Derivative Works 2.0' Licentie. 4Gamers maakt deel uit van de 4Entertainment bvba. Copyright 2011 - 2019 door 4Entertainment bvba.